Voorpremière: Nomadland

Regie: Chloé Zhao, VS, 108 MIN, Engels, AL

Cast: Frances McDormand, Bob Wells, Linda May, David Strathairn, Swankie

CineDiner Kaarten

Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern (Frances McDormand) met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade.

Fern, een zestigjarige weduwe slaat aan het zwerven, net als talloze andere oudere Amerikanen zonder huis of pensioen die na de kredietcrisis van 2008 op straat kwamen te staan. Gedwongen misschien, maar trots. Ze trekt als een moderne nomade in een busje door Amerika, van (seizoens) baantje naar baantje. Onderweg ontmoet ze lotgenoten op camperplaatsen en rond het kampvuur.

De stugge McDormand fungeert eerst als gids in een weerbarstige en authentieke subcultuur: sommige ‘acteurs’ werden onder het filmen opgepikt. Maar gaandeweg wordt het een karakterstudie van een fiere, solitaire en avontuurlijke vrouw.

Het initiatief voor deze film kwam van Frances McDormand zelf en ze benaderde hier regisseur Cloé Zhao voor. Zhao werkt net als in haar vorige film The Rider ook nu vrijwel uitsluitend met amateurs die hun eigen leven naspelen: echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells spelen de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen. Nomadland wordt gezien als een hele grote kanshebber voor Oscarwinst.