The Favourite

Regie: Yorgos Lanthimos, Verenigd Koninkrijk, VS, 120 MIN, Engels, 16+

Cast: Emma Stone, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Rachel Weisz, Mark Gatiss

ma 24 dec di 25 dec wo 26 dec za 29 dec zo 30 dec

CineDiner

Film en diner voor €25,-
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

De nieuwe film van de eigenzinnige regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) vertelt het waargebeurde verhaal over de Britse Queen Anne en haar twee hofdames die alles eraan doen om aandacht te krijgen van de koningin. Net als in Lanthimos’ vorige werken voeren absurdistische gebeurtenissen weer de boventoon. Wederom is de vraag of de lachspieren werken doordat het daadwerkelijk heel grappig is, of vooral heel ongemakkelijk?

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en woede-uitbarstingen. De nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) dient zich aan en ziet haar kans schoon om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Sarah is onder de indruk van haar charme, totdat Abigail zich gaat ontfermen over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

The Favourite ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar Olivia Colman de prijs voor beste actrice in de wacht sleepte. Het is de tweede keer dat Lanthimos samenwerkt met Oscarwinnares Rachel Weisz, eerder schitterde ze in The Lobster (2015).

Wekelijkse update van onze films & Specials?

Nieuwsbrief