Utøya 22.juli

Regie: Erik Poppe, Noorwegen, 93 MIN, Noors, 12+

Cast: Aleksander Holmen, Andrea Berntzen, Solveig Koløen Birkeland, Brede Fristad

CineDiner

Film en diner voor €25,-
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

In één take wordt een van de grootste tragedies uit de Noorse geschiedenis in beeld gebracht in Utøya 22 Juli. Een bijzondere en beklemmende ervaring, die de kijker vastnagelt in de bioscoopstoel en nog lang bijblijft.

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt, waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Maar dan zijn er ineens schoten te horen. We volgen de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

De toen 17-jarige Ingrid Endredrud maakte de aanslag in werkelijkheid mee en overleefde het tragische voorval. Ze hielp regisseur Erik Poppe met het maken van Utøya 22 Juli. Volgens haar biedt hij de mogelijkheid deze belangrijke gebeurtenis in de Noorse geschiedenis op een intiemere manier te vertellen: vanuit het oogpunt van de slachtoffers.

Wekelijkse update van onze films & Specials?

Nieuwsbrief