The Shining – 40th Anniversary Extended Edition

Regie: Stanley Kubrick, VS, 144 MIN, Engels,

Cast: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers en Danny Lloyd

vr 30 okt za 31 okt

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

Stanley Kubrick’s angstaanjagende horror-meesterwerk The Shining keert op 29 oktober 2020 terug in de Nederlandse bioscoop. De film wordt in ons land voor het eerst uitgebracht in Kubrick’s oorspronkelijke filmversie, de ‘extended edition’ van 144 minuten, die op 23 mei 1980 in de Verenigde Staten in première ging.

In Nederland is sinds de première op 30 oktober 1980 altijd de kortere versie van The Shining van 119 minuten in de bioscoop vertoond. In verband met het veertigjarige jubileum van de film zal nu voor de eerste keer de ‘extended edition’ van 144 minuten bij ons worden uitgebracht op het grote doek. Het betreft tevens een gerestaureerde versie van de film.

Voor de 4K-remastering is bij Warner Bros. Motion Picture Imaging een nieuwe 4K-scan van het oorspronkelijke 35mm-cameranegatief gebruikt. Tijdens dit proces hebben filmmaker Steven Spielberg en de voormalige assistent van Stanley Kubrick, Leon Vitali, nauw samengewerkt met het team van Warner Bros. De gerestaureerde 4K-versie ging op 17 mei 2019 op het Filmfestival van Cannes in première.


Jack Torrance (Jack Nicholson) neemt een baan aan als winterconciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer’s block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd), die geplaagd wordt door paranormale visioenen. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny’s visioenen worden verontrustender. Intussen ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel en verandert hij langzaam in een moordzuchtige maniak die zijn gezin doodsangsten laat uitstaan.

The Shining, tegenwoordig algemeen beschouwd als een van de beste horrorfilms ooit gemaakt, werd geregisseerd en geproduceerd door Kubrick, die ook het scenario schreef samen met Diane Johnson. De film is gebaseerd op het boek The Shining van Stephen King. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Nicholson in een iconische rol als Jack Torrance, Shelley Duval als Wendy Torrance, Scatman Crothers als Dick Halloran en Danny Lloyd als Danny Torrance.

English Synopsis

Stanley Kubrick’s terrifying horror masterpiece The Shining returns to theatres on October 29. For the first time in this country, the release is Kubrick’s original, 144 minute-long extended edition, which premiered in the United States in 1980.

To commemorate the classic horror film’s 40th anniversary, the print has been restored and remastered in beautiful 4K, using the original 35-mm negative.


Jack Torrance (Jack Nicholson) takes on a job as winter caretaker of the remote Overlook Hotel in Colorado, hoping to overcome his writer’s block. He moves into the hotel, together with his wife Wendy (Shelley Duvall) and son Danny (Danny Lloyd), who is plagued by increasingly disturbing paranormal visions. As Jack’s continues to struggle with his writing, he starts uncovering the hotel’s dark secrets and slowly transforms into a homicidal maniac, terrorizing his family…