Tel Aviv on Fire

Regie: Sameh Zoabi, België, Frankrijk, Israël, 97 MIN, Arabisch, Hebreeuws, 16+

Cast: Kais Nashif, Lubna Azabal, Maisa Abd Elhadi

wo 28 aug

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

In Tel Aviv on Fire weet regisseur Sameh Zaobi op humoristische wijze het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Hij ontleedt op de set van een over-the-top Arabische soapserie het dagelijkse drama van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Salam (Kais Nashif), een jonge charmante Palestijn, woont in Jeruzalem en werkt in Ramallah als productie-assistent van een TV-serie. Op de set probeert hij ook zijn ideeën voor het scenario te slijten. De soap is vanwege het verhaal razend populair aan beide kanten van de grens. Een getrouwde Arabische spionne moet een hoge Israëlische officier verleiden.

Twee keer per dag moet Salam langs een Israëlische grensovergang. Als ze er daar achterkomen dat hij werkt bij de soapserie Tel Aviv on Fire gaat de grensofficier Assi (Yaniv Biton) zich ook bemoeien met het plot van de soap. Door de verhaallijnen die ze samen bedenken, maakt Salam al gauw carrière als scenarist. Wanneer Assi een steeds positievere rol voor de Israëlische militair eist, pikken de Arabische producenten het niet langer. En daar zit ‘m dan ook de crux: de diepe wonden van het decennialange conflict blijven ook in een melodramatische soapserie pijnlijk zichtbaar.

Regisseur Sameh Zoabi (Be Quiet) hoopt met zijn films mensen te laten zien dat ze meer met elkaar gemeen hebben, dan dat ze van elkaar verschillen. Als Palestijn die in Israël is geboren en opgegroeid, heeft hij veel Israëlische én Arabische vrienden. Hij ziet humor als een belangrijke manier om met de dagelijkse onrechtvaardigheden en angsten om te gaan. Tel Aviv on Fire draaide op de internationale filmfestivals van Venetië, Toronto en Rotterdam.