Rafiki

Regie: Wanuri Kahiu, Kenia, 83 MIN, Engels, Swahili,

Cast: Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva

di 30 jul

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

di 30 jul

Rafiki is het verhaal van de vriendschap en liefde die groeit tussen twee jonge vrouwen. Dit, te midden van familie- en politieke druk rond LGBT-rechten in Kenia.

“Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes”, maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families houdt hun vriendschap stand. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. De twee vriendinnen worden voor een onmogelijke keuze gesteld, als de liefde tussen hen opbloeit. Kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

Rafiki ging in Cannes in première. Overigens werd de release in eerste instantie in Kenia verboden. Kahiu vocht de beslissing aan en kreeg gelijk van het Keniaanse Hooggerechtshof. Het lukte toen om de film een week in de bioscopen te vertonen.

De pers over Rafiki

  • Rafiki is een wat eenvoudig opgebouwde film, maar de gevoelige scènes in het campertje maken alles goed: de liefde spat van het scherm, even kleurrijk en betoverend als de omgeving De Volkskrant ★ ★ ★ ★
  • ‘Rafiki’ is kleurrijk, swingend en diepromantisch NRC ★ ★ ★
  • Rafiki verhult de homofobie in Kenia niet: de scènes met een meute op hol geslagen homohaters zijn ijzingwekkend. Parool
  • Een pareltje van een bescheiden liefdesfilm Trouw ★ ★ ★