Proxima

Regie: Alice Winocour, Frankrijk, Duitsland, 107 MIN, Engels, Frans, 6+

Cast: Eva Green, Matt Dillon, Lars Eidinger

CineDiner Kaarten

In het ruimtefilmgenre zijn witte (Amerikaanse) mannen en imperialistische thema’s vaak zo oververtegenwoordigd dat een film als Proxima een verademing is. Deze film gaat over de gemoedstoestand van een Franse astronaute, Sarah (Eva Green), die voor een ruimtemissie haar achtjarige dochter op aarde moet achterlaten.

Regisseur Alice Winocour verkent de mentale werklast van Sarah, die geselecteerd is voor een – door mannen gedomineerde – ruimtemissie samen met de chauvinistische Amerikaan Mike (Matt Dillon) en de vredelievende Rus Anton. Ze krijgt te maken met een zware, uitputtende training, seksisme op de werkvloer en vooral met de gedachte dat ze haar achtjarige dochter een jaar lang moet achterlaten.

Proxima is een volmaakte mengeling van melodrama en documentair beeld van het leven van een astronaute. Het is het begin van een emotionele rollercoaster, waarin Sarah moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind.

Proxima won maar liefst drie awards op het Internationale Film Festival van San Sebastián en viel in de prijzen op het Toronto International Film Festival.

De pers over Proxima

  • Eva Green puts in a career best performance as the astronaut faced with a choice between her ambitions and her only child - Screen Screen