La promesse de l’aube

Regie: Eric Barbier, Frankrijk, 131 MIN, Frans, Pools,

Cast: Charlotte Gainsbourg, Pierre Niney, Didier Bourbon, Jean-Pierre Darroussin, Catherine McCormack

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

La promesse de l’aube is een verfilming van de gelijknamige autobiografische roman van Romain Gary. Het verhaal neemt ons mee in zijn bewogen leven als schrijver, militair, piloot, verzetsstrijder, diplomaat, scenarist en regisseur.

Romain Gary (Pierre Niney) wordt in 1914 geboren in Vilnius in het toenmalige Russische Rijk, later Polen, het huidige Litouwen. Op jonge leeftijd vlucht hij met zijn moeder Nina (Charlotte Gainsbourg) naar Frankrijk, waar ze neerstrijken in Nice. Nina steekt al haar energie in de toekomst van haar zoon. In ruil voor haar intense, onvoorwaardelijke liefde zal Romain haar dromen waar moeten maken.

De in gelijke mate zachtaardige, angstaanjagende, verstikkende, overweldigende, liefdevolle band tussen moeder en zoon vormt de jonge Romain en tekent de rest van zijn leven. Onder zijn moeders druk en begeleiding vormt hij zich tot succesvol militair, verzetsstrijder, diplomaat en één van Frankrijks grootste schrijvers. Ondanks al zijn succes heeft hij in zijn leven nooit meer een liefde kunnen vinden, die hem zo vervulde en stimuleerde als die van zijn moeder.

Romain Gary is de enige schrijver die tweemaal de prestigieuze Prix Goncourt won; één keer onder zijn pseudoniem Émile Ajar. En Eric Barbier is niet de eerste regisseur die La promesse de l’aube heeft verfilmd. In 1969 maakte Jules Dassin een versie in samenwerking met Romain Gary zelf als één van de scenaristen.