Portrait de la jeune fille en feu

Regie: Céline Sciamma, Frankrijk, 119 MIN, Frans, 12+

Cast: Adèle Haenel, Valeria Golino, Noémie Merlant, Luàna Bajrami

vandaag do 14 nov za 16 nov zo 17 nov ma 18 nov di 19 nov wo 20 nov

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood) levert met Portrait de la jeune fille en feu een tijdloos liefdesverhaal. Haar kostuumdrama over een lesbische liefde in de 18de eeuw voelt modern en krachtig.

Wanneer kunstenares Marianne (Noémi Merlant) de opdracht aanneemt om op een afgelegen eiland aan de kust van Bretagne het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen, weet ze nog niet wat haar te wachten staat. Heloïse’s moeder (Valeria Golino) vraagt Marianne of ze het portret stiekem kan maken; haar dochter verzet zich tegen het huwelijk en weigert te poseren. Tijdens lange wandelingen over het eiland observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. Eenmaal thuis werkt ze snel de schetsen uit en ’s nachts schildert ze met de dienstmeid Sophie (Luàna Bajrami) als model. Als het portret bijna klaar is, kan Marianne niet langer liegen en vertelt aan Heloïse dat ze schildert. Heloïse is woedend en Marianne verpest expres het schilderij. Tot ieders verbazing belooft Heloïse daarna om te poseren. Haar moeder gaat terug naar de stad en geeft Heloïse, Marianne en Sophie heel even de vrijheid die ze zo verlangen. In deze korte periode laat Céline Sciamma ons zien hoe mooi liefde kan zijn.

Portrait de la jeune fille en feu ging in première op het filmfestival van Cannes, waar de film werd bekroond met Beste Scenario en de Queer Palm.

De pers over Portrait de la jeune fille en feu

  • ‘Een overrompelende ode aan een grote liefde die slechts van korte duur is’ de Volkskrant ★ ★ ★ ★ ★
  • ‘Een gepassioneerd kostuumdrama’ NRC ★ ★ ★ ★ ★
  • ‘Een mooi, memorabel en muzikaal einde’ AD ★ ★ ★ ★ ★