Le Semeur

Regie: Marine Francen, België, Frankrijk, 98 MIN, Frans, 12+

Cast: Alban Lenoir, Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Iliana Zabeth

vandaag za 29 jun ma 1 jul di 2 jul

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

Le Semeur is de intrigerende debuut film van Marine Francen, waarin een groep sterke vrouwen een pikante eed aflegt als hun dorp door de oorlog zonder mannen komt te zitten.

In 1852 drukt het leger van Napoleon III een opstand van de Provençaalse boeren de kop in. Het heeft grote gevolgen voor het dorpje van Violette, als alle mannen op wrede wijze worden gedeporteerd. Het zet de overgebleven vrouwen voor een dilemma, want het leven in het dorp in de Franse Alpen gaat door. Zonder de mannen wordt werken op het land of in het dorp bijna onmogelijk. Na maanden van compleet isolement en zonder uitzicht op een hereniging met hun mannen, nemen de jonge vrouwen een besluit. Violette en de andere meisjes sluiten een pact: De eerste man die in het dorp verschijnt zal door de dames worden gedeeld.

Door de zorgvuldig verzorgde cinematografie lijken alle zinderende en intrigerende scenes zich afspelen in de schilderijen van de Franse schilder Millet. Elke scene is om in te lijsten.

Dat de film op een waargebeurd verhaal gebaseerd is maakt het eigenlijk alleen maar spannender. Regisseuse Marine Francen liet zich voor de film inspireren door de novelle van Violette Ailhaud. Aihaud beschrijft hierin de gebeurtenissen die haar zijn overkomen. Ze raakte geïnspireerd de novelle te schrijven in 1919, nadat ze had vernomen dat tijdens WO I in een Frans dorpje hetzelfde was gebeurd. Violette Ailhaud gaf haar manuscript aan haar advocaat, voordat ze in 1925 overleed. In 1952 werd het manuscript, volgens instructies, aan haar vrouwelijke familieleden overhandigd. Exact 100 jaar na de gebeurtenissen die haar waren overkomen en die zij beschrijft. Haar familie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de novelle is gepubliceerd, in 2006.

 

De pers over Le Semeur

  • ‘Beeldschone beelden die geïnspireerd zijn door het werk van de schilder Millet.’ De Volkskrant ★ ★ ★ ★
  • ‘Goede afspraak: eerlijk zullen de vrouwen die ene man delen’ Het Parool