Jane

Regie: Brett Morgen, VS, 90 MIN, Engels,

Cast: Jane Goodall, Hugo van Lawick

CineDiner

Film en diner voor €25,-
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

Een documentaire over de jonge jaren van de wereldberoemde bioloog Jane Goodall (84). In 1960 onderzocht ze in Tanzania als allereerste het leven van chimpansees. Twee jaar geleden werd meer dan honderd uur verloren gewaand filmmateriaal uit die periode teruggevonden.

Als 26-jarige secretaresse krijgt Jane Goodall van paleontoloog Louis Leakey de kans om naar Afrika te gaan, haar grote droom. Zonder enige ervaring of wetenschappelijke opleiding trekt ze naar de wildernis om als allereerste onderzoek te doen naar apengedrag in het wild. De Nederlandse cameraman Hugo van Lawick reist met haar mee om opnamen te maken voor National Geographic en de twee worden verliefd. Hun prille geluk schemert door in de manier waarop Van Lawick Jane filmt, bijvoorbeeld als ze haar haar wast in de rivier. Samen met regisseur Brett Morgen blikt Jane nu terug op die bijzondere periode.

Nooit eerder waren deze beelden van Jane Goodalls beginjaren te zien. Pas in 2014 werd deze filmschat (meer dan 100 uur aan 16 mm-materiaal), teruggevonden in de archieven van National Geographic. Regisseur Brett Morgen, bekend van Cobain: Montage of Heck, kreeg de opdracht om er samen met Jane een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek.

 

De pers over Jane

  • ‘Een meeslepende tocht door de wildernis.’ The New York Times
  • ‘Van Lawicks beelden zijn een liefdesverklaring en maken van Jane een superromantische film.’ Het Parool ★ ★ ★ ★

Wekelijkse update van onze films & Specials?

Nieuwsbrief