Grâce à Dieu

Regie: François Ozon, Frankrijk, 137 MIN, Frans, 6+

Cast: Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud

wo 24 apr do 25 apr di 30 apr wo 1 mei

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

In Grâce à dieu volgt regisseur François Ozon (Jeune & Jolie) een drietal slachtoffers van kindermisbruik, die zich verenigen in een actiegroep. De film is gebaseerd op een in Frankrijk geruchtmakende zaak rond priester Bernard Preynat.

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Hij ontdekt per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt. Hierom besluit hij actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken. Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien en zal hun levens voorgoed veranderen.

Grâce à Dieu won de Zilveren Beer, de meest prestigieuze prijs, op het filmfestival van Berlijn. Toch zorgt de film voor de nodige controverse in Frankrijk. Preynat ontkent, zegt onschuldig te zijn en probeerde tevergeefs de release van deze film tegen te houden tot na zijn proces.

De pers over Grâce à Dieu

  • 'Met grote zorgvuldigheid zet Ozon de zoektocht van een misbruikslachtoffer uiteen.' de Volkskrant ★ ★ ★ ★
  • 'Om zijn punt te maken heeft Ozon geen grote gebaren nodig' Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★