Foxtrot

Regie: Samuel Maoz, Israël, 114 MIN, , 12+

Cast: Lior Ashkenazi, Sarah Adler

vandaag ma 23 apr di 24 apr wo 25 apr

CineDiner

Film en diner voor €25,-
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

Een vader en moeder krijgen te horen dat hun zoon, een jonge Israëlische soldaat, is gesneuveld – maar is dat wel zo? Wat volgt een wonderlijk en pijnlijk oorlogsverhaal, vertelt met gevoel voor ironie en soms indrukwekkend camerawerk.

Michael en Daphna Feldmann krijgen vreselijk nieuws: hun zoon Jonathan, een jonge soldaat, is omgekomen bij een grenspost. Terwijl moeder Daphna volledig instort en op bed wordt gelegd, krijgt vader Michael de ene na de andere praktische vraag op zich afgevuurd. Wat doen we met de begrafenis? Hoe vertellen we het aan oma? Maar het drama van beide ouders is maar de helft van dit verhaal. Foxtrot maakt een sprong in de tijd en neemt ons mee naar Jonathan, die samen met drie andere soldaten een uitgestorven grensovergang bewaakt. Wat heeft zich daar afgespeeld?

Een paar jaar geleden leek het er even op dat de dochter van regisseur Samuel Maoz was omgekomen bij een aanslag op een bus. Een uur lang hoorde hij niks van haar. ‘Dat was het vreselijkste uur in mijn leven. Erger nog dan wat ik heb ervaren als soldaat in de Israëlisch-Libanese Oorlog’, aldus Maoz tegenover de LA Times. Zijn dochter bleek ongedeerd en Maoz besloot een film te maken over het gevoel van die dag. Foxtrot werd bekroond met de Zilveren Leeuw van Venetië en de prijs voor Beste Israëlische film van het jaar. Acht jaar geleden blies Maoz iedereen omver met zijn debuut Lebanon, dat zich geheel afspeelde in en rondom een Israëlische tank.

De pers over Foxtrot

  • "This is award-winning filmmaking on a fearless level" Variety ★ ★ ★ ★ ★

Wekelijkse update van onze films & Specials?

Nieuwsbrief