Farewell Paradise

Regie: Sonja Wyss, Nederland, 93 MIN, Zwitsers, Duits,

Cast:

CineDiner Kaarten

Farewell Paradise is een ontroerende en oprechte film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs van de vrije en welvarende Bahama’s in de jaren ’60 moeten verlaten, om groot te worden in een bekrompen en zuinig Zwitserland.

Je zal maar geboren worden in het paradijs. In een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen Zwitserland. Het gaat zo plotseling dat jij en je zusjes bij gebrek aan een huis en geld, verdeeld worden over pleeggezinnen. Je ouders zijn uit elkaar, het is hartje winter. Ruwer had het vertrek uit het paradijs niet kunnen zijn. Wat is daar gebeurd? Hoe zal elk van de zussen dit trauma verwerken. Als in een spannende detective, wordt beetje bij beetje het levensverhaal van deze familie ontrafeld. Ieder van de zussen blijkt een heel eigen versie van de gebeurtenissen te hebben. Sonja Wyss, bekend van haar prachtige speelfilm Winterstilte, is de jongste van de vier dochters. Ze vertelt het levensverhaal van haar familie op een schijnbaar eenvoudige, maar o zo ingenieuze manier. En ook aan humor ontbreekt het niet.

De talking heads  waar Farewell Paradise voor een groot deel uit bestaat zijn gelardeerd met prachtige oude familie-filmpjes van vroeger.