Das schweigende Klassenzimmer

Regie: Lars Kraume, Duitsland, 111 MIN, Duits, 12+

Cast: Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke, Sina Ebdell, Isaiah Michalski, Leonard Scheicher, Tom Gramenz

CineDiner

Film en diner voor €26,50-
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

Das schweigende Klassenzimmer is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka. Één van de 19 Oost-Duitse scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen.

Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers. Tijdens een les houden ze daarom allen een minuut stilte. Eerst wordt dit gezien als onschuldige puberdaad, maar bereikt uiteindelijk het ministerie van Onderwijs. Dan wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd met verstrekkende gevolgen voor de scholieren.

Lars Kraume is een bekroonde regisseur en scriptschrijver. Hij verzamelde een indrukwekkende cast bestaande uit een aantal veelbelovende opkomende- en gerenommeerde acteurs. De film kreeg zijn wereldwijde première op het Filmfestival Berlijn in het Gala programma en in 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek onder de titel “De zwijgende klas”.

De pers over Das schweigende Klassenzimmer

  • 'Een boeiende geschiedenisles, verpakt als spannend psychologisch drama.' VPRO ★ ★ ★ ★
  • 'Nu al één van de beste films van dit jaar.' Filmdomein ★ ★ ★ ★

Wekelijkse update van onze films & Specials?

Nieuwsbrief