Chavela

Regie: Catherine Gund, Daresha Kyi, Mexico, Spanje, VS, 93 MIN, Spaans, AL

Cast: Chavela Vargas, Pedro Almodóvar

di 30 jul

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

di 30 jul

Chavela vertelt het levensverhaal van een door haar ouders niet geaccepteerd meisje uit Costa Rica vertrekt en uitgroeit tot een wereldberoemde ster.

“The rough voice of tenderness”, zo werd de Mexicaanse zangeres Chavela Vargas (1919-2012) genoemd. Ze was een icoon voor de LHBT gemeenschap. Ook was ze de muze van de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar. Ondanks het feit dat ze wereldwijde roem kende, raakte ze jarenlang in de vergetelheid door alcoholisme. Ze kende in 1991 een glorieuze comeback, waarna ze nog tot 2003 op internationale podia stond. Haar hartverscheurende Mexicaanse rancheras over wanhoop en verdriet raakten het publiek van Carnegie Hall tot l’Olympia. Niet eerder vertoonde interviewbeelden van de zangeres zijn vervlochten met archiefmateriaal en veel livemuziek.

De zangeres Chavela Vargas verwierf wereldwijde faam met haar interpretaties van traditionele rancheras. Deze liederen, vaak gecomponeerd door mannen, gaan over tragische liefdes, weemoed, verlangen en eenzaamheid. Chavela vertolkte met haar unieke ritmegevoel en rauwe, maar gevoelige stem. Ze was haar hele leven openlijk lesbisch, en sterren als Frida Kahlo en Ava Gardner vielen als een blok voor de charmante zangeres.

Chavela neemt je mee in het leven van deze taboedoorbrekende persoonlijkheid. Een vrijgevochten outsider, totdat ze op 93-jarige leeftijd haar laatste adem uitblies.