Carmen & Lola

Regie: Arantxa Echevarria, Spanje, 103 MIN, Spaans, 16+

Cast: Rosy Rodriguez, Zaira Morales

vandaag vr 28 jun zo 30 jun di 2 jul

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

Carmen & Lola is een authentiek liefdesverhaal over een verboden liefde tussen twee jonge vrouwen in een Madrileense  Romagemeenschap. De film won twee Goya’s (de belangrijkste Spaanse filmprijzen).

Eigenlijk kent het leven van Carmen alleen maar zekerheden. Ze woont in een diepreligieuze en afgesloten Romagemeenschap net buiten Madrid. Carmen is verloofd en zal het leven leiden zoals vele generaties vrouwen voor haar deden: trouwen, kinderen, schoonmaken en koken. Ze zal de opgelegde normen en waarden, en de manier waarop haar toekomst al is uitgestippeld, nooit in twijfel trekken. Deze toekomst komt echter op losse schroeven te staan als ze Lola ontmoet. Lola is in vele opzichten het tegenovergestelde van Carmen. Ze is creatief, droomt van studeren, en houdt van vrouwen. Bovendien, neemt ze geen genoegen met het leven dat de Romagemeenschap haar voorschrijft. De jonge vrouwen twee worden verliefd en komen voor de bijna onmogelijke taak te staan een weg te vinden tussen hun liefde, familie, religie en wat het betekent om vrouw te zijn.

Carmen & Lola is het speelfilmdebuut van de Spaanse regisseur Arantxa Echevarría, die eerder vooral documentaires maakte. De film voelt authentiek en puur, mede door Echevarría’s keuze om met niet-professionele acteurs uit de Roma gemeenschap te werken, én door de flamenco-zigeuner muziek en dans.

Carmen & Lola ging in première op het Filmfestival van Cannes in 2018 en werd er genomineerd voor een Camera D’Or en een Queer Palm. Bij de Goya Awards 2019, de belangrijkste Spaanse prijzen, viel de film tweemaal in de prijzen.

 

 

 

 

De pers over Carmen & Lola

  • ‘Juist de tegenstellingen worden deel van de onderlinge aantrekkingskracht van Carmen en Lola.’ Het Parool
  • ‘Een lesbische liefde in de Roma-gemeenschap, klinkt als een frisse variant op het aloude boy-meets-girl-scenario.’ De Filmkrant