Ballon

Regie: Michael Bully Herbig, Duitsland, 120 MIN, Duits, 12+

Cast: Thomas Kretschmann, Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross

wo 28 aug

CineDiner

Film en diner voor €26,50
Lees hier hoe het werkt. Koop een cinediner

CineDiner Kaarten

wo 28 aug

Ballon is het waargebeurde verhaal van twee mannen, ten tijde van de Koude oorlog, die een riskant plan bedenken om met hun gezinnen naar West-Duitsland te vluchten. De film toont een van de meest ongewone en spectaculaire ontsnappingen in de westerse geschiedenis.

Het is 1979 en in de toenmalige Duitse Democratische Republiek verlangen veel mensen naar een beter en vrijer leven. Ze kijken reikhalzend uit naar het Westen, op zoek naar een nieuwe start. Zo ook Günter Wetzel (David Kross) en zijn goede vriend Peter (Friedrich Mücke). Samen komen ze op het idee om een luchtballon te bouwen die hun en hun gezinnen de grens over kan vliegen. Een ontzettend riskant plan, helemaal als hun eerste poging mislukt en de Stasi op jacht gaat naar hen. Vanaf dat moment is het een race tegen de klok, met hun leven op het spel. De twee vrienden zetten door, want de drang naar vrijheid is groter dan de angst om gepakt te worden.

Günter Wetzel, op wie het hoofdpersonage in Ballon is gebaseerd, zegt over de ontsnapping: “Ook al ben ik blij dat we die beslissing hebben genomen; als ik destijds had geweten wat ik nu weet, dan had ik het nooit gedaan omdat het zo gevaarlijk was.” En het is niet moeilijk om te zien waar hij op doelt. Van 1961 tot 1989 werden er 75.000 Oost-Duitsers gearresteerd omdat ze naar het Westen probeerden te vluchten. Maar liefst 800 verloren hun leven aan de grens.

De pers over Ballon

  • Tot het einde spannend en onverwacht NRC ★ ★ ★
  • De late jaren zeventig zijn in BALLON tot in de puntjes gereconstrueerd Trouw ★ ★ ★
  • Regisseur Michael Bully Herbig vertelt het verhaal vaardig en met vaart Het Parool
  • Een meeslepend kat-en-muisspel De Telegraaf ★ ★ ★ ★