About Endlessness

Regie: Roy Andersson, Duitsland, Noorwegen, Zweden, 78 MIN, Zweeds,

Cast: Bengt Bergius, Jan-Eje Ferling, Martin Serner

CineDiner Kaarten

De unieke cinema van Roy Anderson (Songs From The Second Floor, You The Living) is uit duizenden te herkennen. Het zijn melancholieke, empathische vignetten waarin de komische absurditeit en kwetsbaarheid van de mens wordt vastgelegd.

Anderson gebruikt hiervoor zacht belichte en vaak spectaculaire studio opstellingen. Wij zijn groot fan van deze Zweedse meester die nu gelukkig na 5 jaar weer zijn oeuvre heeft aangevuld met een reflectie over het menselijk leven in al haar schoonheid en wreedheid, zijn pracht en banaliteit.

We worden door de wereld in About Endlessness geleid door de zachte stem van een vrouw. Een meisje grijpt voor de eerste keer een hand van een jongetje, een vader bindt de veters van van zijn dochter in de stromende regen; een jonge vrouw wacht op haar afspraak – maar ook momenten waarin menselijke wreedheid in al haar banaliteit wordt getoond – een man sleept een kruis; een kreupele oorlogsveteraan zit aan de kant van de weg; een vader houdt zijn dode zoon in zijn armen – als de hoorn des overvloeds van het leven zelf.